Afgelopen weekend had ik wel weer eens zin in risotto. Op Pinterest zijn genoeg risottorecepten te vinden. Deze risotto met courgette en tomaatjes kwam ik een paar weken geleden al tegen, toen ik op zoek was naar recepten met courgette. Onze courgetteplanten produceren nog steeds, dus dit is een ideaal recept om ze in te verwerken.
Ik ben dol op risotto. Het is zo lekker romig en je kunt er eindeloos mee variëren. Ik heb nog niet zo vaak risotto gemaakt. Tot nu toe heb ik het altijd in de oven bereid. Lekker makkelijk, je doet alles in een ovenschaal en laat de oven het werk doen. Eigenlijk zag ik er altijd een beetje tegenop om risotto in de pan te maken. Al dat gedoe met telkens bouillon toevoegen en roeren, dat leek me maar niks. Met dit recept heb ik het toch geprobeerd, omdat de tomaatjes en courgette al in de oven bereid worden. Er bleef geen plek meer over voor de ovenschaal. En wat blijkt, het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk ;).
Het recept het ik gevonden op BBC Good Food, dit is de website van het Good Food magazine dat eigendom is van de BBC. Er staat veel uiteenlopende recepten en filmpjes op de website. Het originele recept is vegetarisch. Ik heb er zelf gebakken spekjes aan toegevoegd. Gerookte kip gaat hier ook goed mee samen. De tomaatjes komen uit onze eigen tuin en zijn klein uitgevallen cherry tomaatjes. Als ze wat groter zijn kun je ze het beste halveren voor het bakken.
Wat heb je nodig: 2-3 personen
- 250 gram spekjes
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
- 200 gram risottorijst
- 500 milliliter groentebouillon
- 250 ml passata
- 12 cherry tomaatjes
- 2 courgettes
- 2 eetlepels mascarpone
- Parmezaanse kaas
1. Verwarm de oven voor op 180 °C hete lucht.
2. Halveer de courgettes en snij ze in plakjes. Halveer de cherry tomaatjes. Leg de courgette en tomaatjes gescheiden op een bakplaat en besprenkel met wat olijfolie. Rooster ze ongeveer 10-15 minuten, totdat ze zacht zijn.
3. Snipper de ui. Verwarm een beetje olijfolie in een hapjespan op middellaag vuur. Bak de ui 5-7 minuten totdat deze zacht is.
4. Pers de knoflook uit. Voeg de knoflook en het korianderzaad bij de ui en bak dit 1 minuut mee. Doe de risotto in de pan en bak dit even kort mee totdat de korrels een beetje doorschijnend worden.
5. Voeg een soeplepel bouillon toe en roer regelmatig totdat de bouillon volledig is opgenomen. Voeg daarna de volgende soeplepel bouillon toe. Herhaal dit totdat er ongeveer 300 milliliter bouillon is opgenomen.
6. Voeg de passata toe en roer dit er goed doorheen. Doe het deksel op de pan en laat het 10-15 minuten zachtjes sudderen. Roer de risotto af en toe door en voeg extra bouillon toe als het nodig is.
7. Voeg de mascarpone toe en breng de risotto op smaak met peper en zout. Roer het geheel totdat de rijst gaar is en de risotto lekker romig is. Dit duur nog ongeveer 5 minuten. Als de risotto te droog dreigt te worden kun je nog wat extra bouillon toevoegen.
8. Roer de courgette door de risotto. Serveer met de tomaatjes en geraspte Parmezaanse kaas.
~~~~~~~~~~
Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter. Heb je een gerecht gemaakt van mijn blog? Deel dit dan via social media met #heatherandlime, zodat ik het ook kan zien. Vind ik leuk!
Oeioeioei dat ziet er wel héél verleidelijk uit… Ik denk dat ik dit receptje op de planning ga zetten voor tijdens één van mijn ‘cheat dagen’. 😉
Wat leuk 🙂 Laat maar even weten hoe het was 🙂
Deze ziet er erg lekker uit!
Dankjewel Yvonne, dat was het ook 🙂
Wat een lekker recept dit! Ben persoonlijk ook gek op risotto, maar deze combinatie ben ik nog niet eerder tegen gekomen. Thanks for sharing! 🙂
Liefs, Merel
http://www.healthywanderlust.nl
Dankjewel Merel! Ik ben ook dol op risotto en probeer graag nieuwe combinaties uit 🙂
Jamm, ziet er ontzettend leuk uit! Krijg meteen honger haha
Haha dat is ook de bedoeling Janine 😉
Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik zou persoonlijk de spekjes weg hebben gelaten, omdat ik daar door pasta en rijst nooit een hele grote fan van ben. Maar voor de rest echt een top recept 🙂
Smaken verschillen 🙂 Ik heb ze juist expres toegevoegd omdat ik de combinatie erg lekker vind. Met gerookte kip of vegetarisch kan ook heel goed 🙂
Dit ziet er heerlijk uit!! Ik heb eerlijk gezegd nog nooit risotto gemaakt (schaam!!)
Had ik tot een half jaar geleden ook niet. Je moet het gewoon eens proberen. Ik ben gestart met ovenrisotto, dan doet de oven het meeste werk 😉
Klinkt heerlijk. Wanneer ik risotto maak hou ik het alleen vaak lekker vegetarisch. Geen fan van spekjes. Maar goed, die hebben we tegenwoordig ook in een vegetarische variant van de Vegetarische Slager. Wie weet gooi ik die er wel doorheen 😉 Thanks voor het recept!
Wat een goed idee om vegetarische spekjes erdoor te doen! Ik heb ze nog niet geprobeerd, maar het lijkt me wel een goede vervanger 🙂