Bij een masterclass van Masterchef Australia zag ik zoete aardappelchips voorbijkomen. Deze leken me heel lekker, dus dat wilde ik graag een keer proberen. Zoals je in het eetoverzicht hebt kunnen lezen werd dat alleen niet zo’n succes. Voor bij de chips maakte ik zelf mayonaise met bacon erdoor. De mayo vond ik wel erg lekker, dus vandaar dat ik nu het recept voor deze snelle bacon mayonaise deel.

Snelle bacon mayonaise

Zelf mayonaise maken is heel makkelijk als je dit met de staafmixer doet. Ik heb nog nooit geprobeerd om mayo te maken met de garde, maar dit lijkt me nogal arbeidsintensief. Met de staafmixer is het echter zo gepiept en ook erg lekker. Doordat je een rauw ei gebruikt is de mayonaise niet geschikt voor kinderen, ouderen of mensen met een zwakke gezondheid, in verband met mogelijke salmonellabesmetting. Verder is het verstandig om verse eieren te gebruiken en de mayonaise maar een paar dagen te bewaren in de koelkast.

In mijn recept gebruik ik olijfolie, deze kan nogal een sterke smaak hebben. Vandaar dat ik milde olijfolie gebruik. Je kunt de olijfolie ook vervangen door een andere soort olie. Gebruik dan het liefst een neutraal smakende olie. Om de mayonaise goed dik te krijgen is het belangrijk om een hoge smalle mengbeker te gebruiken. Die bij de staafmixer hoort is perfect hiervoor. Ik voeg geen extra zout toe, omdat ik de ontbijtspek al zout genoeg vind.

Snelle bacon mayonaise

Snelle bacon mayonaise

Wat heb je nodig:

  • 250 ml milde olijfolie
  • Sap van een halve citroen
  • 1 ei
  • 5 plakjes ontbijtspek

1. Bak het ontbijtspek in een hete droge koekenpan knapperig. Laat ze vervolgens uitlekken op een stuk keukenpapier.

2. Breek het ei in de beker van de staafmixer. Zorg ervoor dat de dooier heel blijft, dit gaat het makkelijkst als je de beker ergens oplegt zodat deze schuin ligt.

3. Voeg het citroensap toe en schenk voorzichtig de olijfolie erbij.

4. Zet de staafmixer in de mengbeker, zodat de mixer om de eidooier heen zit. Zet de staafmixer aan en hou deze op de bodem totdat je ziet dat het mengsel in mayonaise begint te veranderen. Beweeg de staafmixer dan op en neer in de mayonaise, totdat de mayo dik genoeg is.

5. Snij de bacon in stukjes en voeg deze toe aan de mayonaise. Zet de staafmixer nogmaals aan, om de bacon nog een beetje te vermalen en het geheel te mengen.

* Bewaar deze snelle bacon mayonaise in de koelkast.

~~~~~~~~~~

Volg me ook op FacebookInstagram en Twitter. Heb je een gerecht gemaakt van mijn blog? Deel dit dan via social media met #heatherandlime, zodat ik het ook kan zien. Vind ik leuk!