De eerste keer dat ik deze soep maakte was toen ik net begon te experimenteren met koken. Toen at ik eigenlijk alleen “standaard” tomaten- en kippensoep uit een pakje, de rest leek me maar niks. Totdat ik een keer mosterdsoep proefte tijdens een high tea en ik was gelijk verkocht. Dat moest ik een keer zelf proberen te maken. Dat deed ik met het recept van Eefke en dat was een succes. Sindsdien staat deze soep nog vaak bij ons op tafel en zelfs bij de kerstbrunch is de soep een hit.

Witlof-prei-mosterdsoep met bacon en lente-ui

De eerste keren maakte ik de soep met bouillon gemaakt van bouillonblokjes, totdat ik erachter kwam dat de soep nog lekkerder is met eigengemaakte bouillon. Nu wil ik niet anders meer en maak ik de soep het liefst met runderbouillon. Als je de smaak van runderbouillon te sterk vindt kun je ook heel goed kippenbouillon gebruiken. Met de garnering varieer ik nogal. In dit recept heb ik bacon gebruikt, omdat ik deze nog in huis had. De soep is ook heel lekker met uitgebakken spekjes, gerookte of gebakken zalm. De lente-uitjes zijn wel een must, vind ik, deze maken het geheel lekker fris.

Witlof-prei-mosterdsoep met bacon en lente-ui

Witlof-prei-mosterdsoep met bacon en lente-ui

Wat heb je nodig: 1,5-2 liter soep

 • 1 grote prei
 • 1 stronk witlof
 • 3 kleine aardappelen
 • 3 eetlepels grove en pittige mosterd
 • 750 ml runderbouillon
 • 200 ml slagroom
 • Handje lente-ui als garnering
 • Gebakken bacon
 1. Snij de prei en witlof in stukjes. Was ze en laat het goed uitlekken.
 2. Verwarm een beetje olie in een soeppan en bak de prei en witlof op zacht vuur even aan.
 3. Schil de aardappels en snij ze in blokjes.
 4. Doe de aardappels en mosterd in de pan en bak dit nog even mee.
 5. Schenk de bouillon in de pan en breng de soep aan de kook. Laat de soep vervolgens 20 minuten op laag vuur pruttelen.
 6. Pureer de soep met de staafmixer tot een egale massa.
 7. Voeg vervolgens de slagroom toe en breng de soep verder op smaak met zout en peper.
 8. Serveer de soep met bacon en fijngesneden lente-uitjes.

~~~~~~~~~~

Volg me ook op FacebookInstagram en Twitter. Heb je een gerecht gemaakt van mijn blog? Deel dit dan via social media met #heatherandlime, zodat ik het ook kan zien.